Gebruik van Gmail

Nog niet zo heel lang geleden werd ik uitgelachen door een programmeur, toen hij over mijn schouder zag hoe ik mijn e-mail in Outlook opende. “Outlook, bestaat dat nog?”  Erg leuk, zei ik tegen hem. Heb jij een beter idee/programma? Hij adviseerde mij om Gmail eens te proberen. Dat is zoveel beter, en zo meer van deze tijd vertelde hij.

Nu ik een aantal maanden Gmail gebruik kan ik idd zeggen dat het erg prettig werkt. Ik kwam een leuk artikel van Niels Gouman tegen over Gmail. Hij haalt een paar belangrijke pluspunten van Gmail naar voren, die heb ik hieronder opgesomd en aangevuld met nog een eigen puntje (10).

1. Grote opslag
Bij Gmail krijgt u zo’n 15 GB aan opslag voor email. Dat is veel, en stijgt geregeld nog. (Het was nog niet zo lang geleden 7.5 GB)

2. Anti-Spam
Gmail heeft het meest geniale Spam Filter. Ik krijg 0 spam berichten in mijn inbox.

3. Search
Google staat bekend als de beste zoekmachine, Google is het bedrijf dat Gmail maakt. Gmail heeft een belachelijk goede search, daar kan geen andere email provider tegenop.

4. Chat
Gmail is meer dan email, er zit ook een ingebouwde chat functie bij. Chat is vaak veel sneller om iets te bespreken dan email, er is dan ook een optie om te reageren op een email via chat.

5. Conversation
U kunt gmail heel slim ‘converstations’ of ‘threads’ laten maken van een email gesprek. Hierdoor komen alle mailtjes gegroepeerd bij elkaar zodat u het makkelijk en snel in 1x door kan lezen.

6. Labels
Labels zijn heel wat anders dan de gebruikelijke mappen (binnen bijvoorbeeld Outlook). U kunt een mailtje koppelen aan zo veel labels als u wilt, en met de search vindt u alsnog alles heel snel terug.

7.  Alles in één inbox
U kunt binnen Gmail meerdere e-mailadressen importeren.  Email laten importeren in Gmail heeft een aantal voordelen:

  • Niet meer allemaal verschillende inboxen doorzoeken
  • De kracht van Gmail toepassen op alle e-mailadressen
  • Filters maar eenmalig instellen voor alles

8. Filters
Bij Gmail heeft u de mogelijkheid om zelf filters aan te maken, zo kunt u bijvoorbeeld besluiten dat dingen waarvan u van te voren kan weten waar het over gaat helemaal niet thuis horen in uw inbox.

9. Labs
Neem binnen Gmail eens een kijkje bij de zogenaamde “Labs”, hier staan vele extra functionaliteiten die u kunt toevoegen aan Gmail. Google released regelmatig nieuwe features die u simpelweg met één klik kan activeren of deactiveren.

10. Boomerang
Met bepaalde extensies kunt u nieuwe functies aan uw browser (Chrome icm Gmail) toevoegen. Een zeer handige Extensie die ik zelf gebruik is Gmail Boomerang. Met Boomerang voor Gmail kunt u mailtjes op vooraf bepaalde momenten laten versturen. Stel u bent tot diep in de nacht  e-mail aan het bijwerken, maar u wilt liever dat de mail de ochtend erna pas bij de ontvanger terechtkomt, dan kunt u dit met Boomerang instellen.

U kunt met Boomerang ook mails uit de inbox weghalen en laten terugkomen op het moment dat u dat wilt (dit doet denken aan de nieuwe iPhone app Mailbox). Ik gebruik Boomerang regelmatig om mailtjes in de inbox terug te laten komen na een bepaalde tijd, bijvoorbeeld als ik wil dat iemand reageert binnen een bepaalde tijd. Hoor ik niets, dan zal Boomerang in ieder geval de mail als nieuwe mail boomerangen in mijn inbox.


update: 1 januari 2015

Toch weer terug bij mijn mailprogramma ‘Mail’ op mijn MAC. Past toch meer bij mij. Maar goed, misschien is Gmail wel iets voor u 🙂